Surdej på hvedemel

Surdej for begyndere, måske?

Ej jeg har lidt et love/hate relationship med surdej. Nok mest fordi jeg kan komme til at glemme at passe den i en travl hverdag også skal jeg starte forfra. Men brødet smager så godt, når man bruger surdej og man får en dejlig skorpe. Dog tror jeg at jeg skal lave et indlæg omkring hvordan man kan bage helt fantastisk brød uden surdej. Det bliver en anden dag.

Hvordan laver man surdej?

Vand, mel og tålmodighed.

Hvis du bare skal lave en helt almindelig surdej så skal du kun bruge mel og vand. Dog er det altid nemmere sagt end gjort. Jeg vil anbefale at du bruger en øko mel og jeg har fået de bedste resultater med filteret vand. Alt efter hvor varmt det er kan det være din surdej er klar allerede på dag 3. Det handler alt sammen om hvor gode levevilkår bakterierne har det.

Hvordan passer man sin surdej?

Når du først har fået gang i din surdej så skal du jo kun huske at passe den. Det betyder at du stadig skal give den en rør tur hverdag. Den skal stadig have lidt mel og lidt vand ind imellem, det er jo det bakterierne lever af. Hver 2. – 3. dag ca.. Jeg har haft glemt en surdej hvor den først fik noget at “spise” på dag 5 men den overlevede altså alligevel.

Hvad er surdej?

Surdej er en kultur af mælkesyrebakterier og gærsvampe. Som kan bruges til at hæve bagværk. Du kan også bruge det til pizza. Bagværk hvor du bruger surdej har en lidt speciel smag, som kommer mælkesyren fra mælkesyrebakterierne. Gav min nabo et brød i går og hun var ret sikker på at der var yoghurt i.

Surdej på hvedemel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 stemmer, gennemsnit: 4,00 ud af 5)
Af Kathrine Kristensen - Nor's mor Portioner: 1 portion

Vil du også bage brød der smager fantastisk og har en vildt lækker skorpe? Bare rolig her får du en guide til opstart og vejledning til pasning

Ingredienser

  • Dag 1
  • 2 dl lunken vand
  • 2 dl mel
  • Dag 2
  • 1 tsk kærlighed
  • Dag 3
  • 1 dl lunken vand
  • 1 dl mel

Dag 1

Du starter med at blande vand og mel.

Rør godt rundt.

Vær opmærksom på at du skal tilsætte mere vand og mel på dag 3 så find en beholder der er stor nok. Surdejen kan godt bruse op så der skal være ekstra plads.

Dag 2

Det er helt normalt hvis dejen har skilt lidt.

Det eneste du skal gøre i dag er at give din surdej lidt kærlighed den skal lige røres rigtig godt igennem.

Dag 3

I dag skal du give din surdej en dl vand og mel.

Rør godt rundt.

Vær opmærksom på at den godt kan bruse op.

Dag 4

Du kan nu finde din opskrift frem og bruge din surdej.

 

Husk at du skal erstatte den mængde du bruger fra opskriften og husk at du kun kan tage af surdejen en gang om dagen eller hver anden dag.

Som altid tak fordi du læser med.

God bagning

Kathrine

Skriv en besked

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *