Surdej på hvedemel

Surdej for begyndere, måske?

Ej jeg har lidt et love/hate relationship med surdej. Nok mest fordi jeg kan komme til at glemme at passe den i en travl hverdag også skal jeg starte forfra. Men brødet smager så godt, når man bruger surdej og man får en dejlig skorpe. Dog tror jeg at jeg skal lave et indlæg omkring hvordan man kan bage helt fantastisk brød uden surdej. Det bliver en anden dag.

Hvordan laver man surdej?

Vand, mel og tålmodighed.

Hvis du bare skal lave en helt almindelig surdej så skal du kun bruge mel og vand. Dog er det altid nemmere sagt end gjort. Jeg vil anbefale at du bruger en øko mel og jeg har fået de bedste resultater med filteret vand. Alt efter hvor varmt det er kan det være din surdej er klar allerede på dag 3. Det handler alt sammen om hvor gode levevilkår bakterierne har det.

Hvordan passer man sin surdej?

Når du først har fået gang i din surdej så skal du jo kun huske at passe den. Det betyder at du stadig skal give den en rør tur hverdag. Den skal stadig have lidt mel og lidt vand ind imellem, det er jo det bakterierne lever af. Hver 2. – 3. dag ca.. Jeg har haft glemt en surdej hvor den først fik noget at “spise” på dag 5 men den overlevede altså alligevel.

Hvad er surdej?

Surdej er en kultur af mælkesyrebakterier og gærsvampe. Som kan bruges til at hæve bagværk. Du kan også bruge det til pizza. Bagværk hvor du bruger surdej har en lidt speciel smag, som kommer mælkesyren fra mælkesyrebakterierne. Gav min nabo et brød i går og hun var ret sikker på at der var yoghurt i.

Surdej på hvedemel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 stemmer, gennemsnit: 4,60 ud af 5)
Af Kathrine Kristensen - Nor's mor Portioner: 1 portion
Total Time: 3-4 dage

Vil du også bage brød der smager fantastisk og har en vildt lækker skorpe? Bare rolig her får du en guide til opstart og vejledning til pasning

Ingredienser

  • Dag 1
  • 2 dl lunken vand
  • 2 dl mel
  • Dag 2
  • 1 tsk kærlighed
  • Dag 3
  • 1 dl lunken vand
  • 1 dl mel

Dag 1

Du starter med at blande vand og mel.

Rør godt rundt.

Vær opmærksom på at du skal tilsætte mere vand og mel på dag 3 så find en beholder der er stor nok. Surdejen kan godt bruse op så der skal være ekstra plads.

Dag 2

Det er helt normalt hvis dejen har skilt lidt.

Det eneste du skal gøre i dag er at give din surdej lidt kærlighed den skal lige røres rigtig godt igennem.

Dag 3

I dag skal du give din surdej en dl vand og mel.

Rør godt rundt.

Vær opmærksom på at den godt kan bruse op.

Dag 4

Du kan nu finde din opskrift frem og bruge din surdej.

 

Husk at du skal erstatte den mængde du bruger fra opskriften og husk at du kun kan tage af surdejen en gang om dagen eller hver anden dag.

surdej scaled Surdej på hvedemel

Som altid tak fordi du læser med.

God bagning

Kathrine

Deltag i snakken

  1. Kornelia says:

    Hvis jeg ønsker at lade min surdej stå i længere tid kan man så det? Hvordan skal den passes?

    1. Kathrine Kristensen Author says:

      Hej Kornelia

      Jo koldere din surdej har det jo mindre arbejder den. Du derfor sætte den i køleskabet. Hvilket jeg gør når jeg skal på ferie 🙂

      Mvh Kathrine

      1. Skal den stå i en lufttæt beholder når den er i køleskabet?? Og ellers med åbent låg eller hvordan?:)

        1. Kathrine Kristensen Author says:

          Hej Sidsel

          Det kommer an på hvor langt tid du skal have den i køleskabet. Min har stået en uge med lukket låg. Men mere end det vil jeg mene den skal have lidt luft.

          Mvh Kathrine

  2. Boroka major says:

    Hej jeg prøvede din opskrift og jeg er på dag 3, min surdej lugter dog slemt af opkast eller gammel ost… Er det normalt? Hvis ikke hvad har jeg gjordt galt? Fulgte opskriften helt præcist. Kan jeg redde den eller skal jeg bare starte forfra? 🙂 og skal den stå i køleskabet i de her 3 dage eller i køkkenet , jeg lod min vlre på køkkenbordet.

    1. Kathrine Kristensen Author says:

      Hej Boroka

      Hvis den hæver op er der fin liv i den.
      Men den skal lugte af sur øl. Umiddelbart lyder det ikke helt godt.
      Jeg vil starte forfra fordi gammel ost skal den ikke lugte af.
      Hvis du har det varmt hjemme kan det være en ide at give den vand og mel på dag 2 allerede og igen på dag 3.
      Efter dag 3 kan du putte den i køleskabet.

      Mvh Kathrine

  3. Michala Christensen says:

    Har prøvet denne opskrift 5 gange og den bliver mega tynd hver evig eneste gang…

    1. Kathrine Kristensen Author says:

      Hej Michala

      Det vil jeg give dig helt ret i. Min er lidt tynd men jeg plejer at opløse min i vand inden jeg putter mel i, så derfor kan jeg bedst lide at arbejde med den tynde udgave.
      Der er en ret nem løsning nemlig at give den 1/2 del vand på 3. dagen eller give den 1-2 spsk mel på dag 2.
      Håber det hjælper 🙂

      Mvh Kathrine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Close
Norsmor© Copyright 2022. All rights reserved.
Close
To the moon