Min Have – Grøntsagerne er friskplukket

Min have

Jeg elsker at have friske råvarer og sidste år var første år hvor jeg sån rigtig fik mulighed for at få sået og høstet mange af mine egne grøntsager i min have.

Da vi købte vores hus for snart 2 år siden. Var der kun græs. Intet andet. Ingen blomster, ingen bede. Så det har taget lidt tid at få lidt liv i haven. Sidste år blev der plantet 2 forskellige æble træer og 1 fersken træ. 3 slags blåbær. 3 slags hindbær og 3 slags jordbær. Mange af disse gave allerede et stort udbytte sidste år men i år bliver det spændende at se hvor selvforsynende vi kan blive. Jeg ville gerne kunne købe alle mine råvarer lokalt. Det er bare rigtig svært. Men om sommeren kan det næsten lade sig gøre at være selvforsynende i hvert fald på de fleste grøntsager og frugter, ved hjælp af min egen have. Dog er det svært efter at Nor er kommet til han elsker bananer og de er dælme ikke nemme at gro i Danmark.

 

Haven i år

Salaten er allerede begyndt at komme det samme gælder gulerødder og ærter. Så det tegner allerede godt. Jeg har forspiret  9 forskellige slags tomater, 3 slags bønner og 3 slags squash.
Vile glæde mig til at vise jer alle mine fine hjemmedyrket grøntsager i løbet af sommeren. Det bliver nok mest i mad. Hvilket nok ikke er en overraskelse.

 

Have i byen

Hvis ikke så start nu. Hvis du bor i lejlighed så og tænker jeg kan ikke have tomater. Jo du kan. Mens vi boede i Århus (65 kvm uden altan) havde jeg chilier, urter og tomater. I vinduerne og i altankasser. Det var dælme skønt at altid have friske krydderurter og lækre tomater og chili. Kan helt klart anbefale at starte med den tomat plante der hedder en tomatbusk. Den vokser ikke så voldsomt som andre tomatplanter og har fine små velsmagende tomater.

Start din lille urban garden i dag husk at tænke op ad. Hvis du ikke vil bruge penge på frø, så tag lidt frø fra en tomat eller græskar næste gang du spiser en. Hvis du har købt afklippet urter så sæt dem i vand efter en uge eller 2 begynder de at sætte rødder.

3 måder at starte en have billigt

  • Rester

Når du har skåret salatbladene af en hjertesalat eller romaine. så sæt bunden i vand. Nye blade vokser op.

Se her for mere inspiration

  • Samle selv frø

Næste gang du spiser en god tomat så gem et par af frøene. Græskarkerne, squash osv.. Hvis du har købt en bakke med krydderurter på stilk så sætte dem i et glas vand. De holder i længere tid og de vil efter et stykke tid begynde at sætte rødder så skal du bare have plantet dem i jord og ta da en ny basilikum.

  • Køb alle dine frø sidst på sommeren eller om efteråret.

Selvom frøposerne løber på dato betyder det ikke at ingen af frøene dur. Det er nok bare ikke lige så mange der dur. Jeg har haft en pose med basilikum frø i snart 4 år og de frøene virker stadig.

 

I min have er der en blanding af det hele lidt rester, når mine krydderurter udenfor er begyndt at blive semi store så ryger der et par stilke indenfor. De fleste af mine frø er dog købt når de er billige. Ellers så er det nogen jeg har gemt fra sidste år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close
Norsmor© Copyright 2022. All rights reserved.
Close
To the moon