Haven 2021 – Anbefalinger og nye sorter

Haven har været lidt mærkelig i år og det har været lidt specielt med det utrolig kolde forår, det betød mange af blomsterne kom sent. Især min alle min dahliaer kom rigtig sent. Fem af min sorter er slet ikke kommet endnu, ellers har knoldene ikke haft det for godt.

Derudover havde vi en utrolig kold vinter her hvor jeg bor imellem Juelsminde og Horsens. Vi havde -20 tre dage i streg, hvilket betød at mange planter døde. Alle mine citrus træer, 3 oliven, 3-4 hortensia og et par solhatte.

Det hvide bed rotated Haven 2021 - Anbefalinger og nye sorter

Det hvide bed som jeg kalder det er fyldt med forskellige slags hvide hortensia, Limelight og Anabelle. Masser af Hostaer og 2 æbletræer.

Liljer liljer rotated Haven 2021 - Anbefalinger og nye sorter

Liljerne stod rigtig flot i år. Det blev til rigtig mange buketter inde i huset, hvilket er den primære grund til at jeg har alle mine blomster. I år havde jeg besøg af en lille rød lijle bille eller 20 så stod hver aften og fjernede dem fra planterne så de ikke ødelagde dem.

E8191D18 5178 4753 BADC 85E8FA9AC45B Haven 2021 - Anbefalinger og nye sorter

Den gule og røde lilje hedder Hotel California og stod rigtig lang tid. Den fine dahlia er en ny must have her i haven, da den har givet så absurd mange smukker blomster. Den hedder Wine Eyed Jill. Overvejer om jeg skal have en mere af dem.

Dahlia

Dahlia rotated Haven 2021 - Anbefalinger og nye sorter

Her står Wine Eyed Jill ved siden af en anden ny sort nemlig Harpets Daydream og den var også tidligt ude og havde mange smukke blomster og har det faktisk stadigvæk her start oktober. Dette billede er taget tidligt på sæsonen og derfor er ikke alle dahliaerne sprunget ud endnu.

dahlia i haven Dahlia i haven Dahlia Floorinoor dahlia i haven

Den første dahlia aner jeg ikke hvad hedder jeg er nemlig ret sikker på at jeg ikke har bestilt den men den er meget smuk. Det andet billede er en Bumble rumble og det sidste billede er en dahlia Floorinoor. Alle tre har jeg været glad for så de kommer også i jorden igen næste år.

pinkdahlia rotated Haven 2021 - Anbefalinger og nye sorter

Denne Dahlia var også et hit sidste år. Den starter ud som gul og skifter over til denne farve. Kogane Fubuki.

eveline dahlia rotated Haven 2021 - Anbefalinger og nye sorter

Eveline er en fin hvid Dahlia med lidt lilla kanter, det er nu andet år med den og jeg synes den er lidt kedelig. Jeg har også en anden hvid dahlia en Ball, kan ikke huske navnet men den skal nok også have et nyt hjem til næste år.

Dahlia bed - i haven     Dahlia i haven     Dahlia i haven

Drivhuset   Tomatplanterne i drivhus rotated Haven 2021 - Anbefalinger og nye sorter

Drivhuset i starten af sæsonen, med alle mine tomater, agurker og chilier. I år har var der især 2 nye sorter jeg var slemt glad for Ribs tomat og jordbær tomater. De smager fantastisk. Fordi det har været en kold sommer er næsten ingen af mine tomater uden for blevet ret gode. Tomaterne i drivhuset har givet rigtig meget så det opvejer lidt.

Tomter i drivhuset

Hvis du har basilikum i haven i stedet for drivhuset så kan jeg kun anbefale du får dem ind i drivhuset fordi jeg har aldrig haft så meget basilikum. Jeg har måtte lave pesto så mange gange.

drivhus Haven 2021 - Anbefalinger og nye sorter     Aftensmad i drivhuset     Brunch i drivhuset

Vi har brugt drivhuset rigtig mange gange til halv opholdsstue. Især da vi købte en lille sofa og satte den der ind.

Vandmelon i drivhuset

En anden ny ting vi prøvede i år var vandmelon det var Nors plante, den fik meget kærlighed. Vi havde købt sorten sugar baby og fik en utrolig lækker vandmelon.

drivhus forår rotated Haven 2021 - Anbefalinger og nye sorter

Dahliaerne da de lige var kommet i jorden sammen med det sidste af liljerne.

Daliha i haven

Her er dahlia bedet lige et par måneder senere og fra en anden vinkel. Dahlia har ikke rigtig nogen duft, jeg har sat 3 forskellige slags klatre roser den ene er New Dawn. De 2 andre var gaver og der var ikke navn på så det bliver spændende men de dufter godt.

Tidligeblomster rotated Haven 2021 - Anbefalinger og nye sorter

Denne sjove plante er en kleopatras nål og det var lidt et hovsa køb men de farvede rigtig godt op på det tidspunkt imellem tulipanerne og dahliaerne. Det var en positiv oplevelse.

Grøntsager

Grøntsager i haven

Nu kommer årets største skuffelse jeg havde købt en rosenbue ved Bilka for at lave en græskar bue. Men den holdt 2 måneder før den faldte sammen. Jeg fik heldigvis stadig masser af græskar. Spaghetti græskar er stadig en yndlings her i huset. Vi havde masser af spinat, salat, blå kartofler, squash, bønner og gulerødder. Det skal vi helt sikkert også have næste år.

Jeg tror det var det for haven i år. Næste projekt er at gøre klar til at lukke ned, rydde op i haven og gøre vinterklar. Når frosten sætter ind bliver projektet at grave alle dahliaerne op og sætte skilte på og pakke dem i skuret for vinteren. Jeg har høstet frø til de fleste af planterne til næste år. 

Det eneste jeg nok skal købe er nye dahliaer jeg er en af de tosser der bedst kan lide et farvekordineret bed men so far er det ikke gået super godt. Men jeg giver ikke op et år må det jo lykkes.

Håber du har fået lidt inspiration til din have næste år og får et dejligt efterår.

Kathrine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close
Norsmor© Copyright 2022. All rights reserved.
Close
To the moon