Den ultimative brunsviger

Hjemme hos os er brunsviger fødselsdagskagen over dem alle.

Denne brunsviger har en luftig gærdejs bund og tilpas nok fyld til at det er super klisteret. Den har næsten for meget fyld (også kun næsten) så man tænker altid bagefter, jeg skal ikke have mere. Men en halv time efter er man alligevel på vej hen for at tage et stykke mere.

Brunsviger betyder fødselsdag. Jeg ved godt at for mange (især på Fyn) så er det en almindelig kage. Der er også dem der får vandbakkelse på deres fødselsdage og det skal de da bare have lov til, men jeg vil helst have brunsviger.

Denne brunsviger har taget en del år eller en del fødselsdage at nå frem til, men synes efterhånden vi er nået ret tæt på perfektion. Der er kardemomme i både dej og fyld. Dejen får 2 gange hævning og lidt kold smør for at gøre den ekstra blød og lækker.

brunsviger

Brunsviger er helt perfekt 2 timer efter den er bagt og selvom den smager godt dagen efter så er brunsviger altså bare bedst på dagen.

Men hvis du skal gemme den til dagen efter så ville jeg ikke pakke den ind i lufttæt plastik. Da bunden er gærdej dej vil jeg behandle den mere a la brød så dæk den til men ikke helt. Hvis brunsviger er pakket i en lufttæt beholder hvis al fugten gå i dejen.

brunsviger

Den ultimative brunsviger

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 stemmer, gennemsnit: 5,00 ud af 5)
Portioner: 1 bradepande
Total Time: 2 timer

Denne brunsviger har en luftig gærdejs bund og tilpas nok fyld til at det er super klisteret.

Ingredienser

 • 950g mel
 • 100 g koldt smør
 • 5 dl håndvarmt vand
 • 50 g gær
 • 150 g sukker
 • 3 små æg
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk kardamomme
 • 250 g smør
 • 500g brunfarin
 • 2 tsk kanel
 • 1/2 tsk kardamomme

Instruktioner

1

Start med at smulre smøret i melet, det skal ligne savsmuld.

2

Gæret opløses i vandet.

3

Smør og mel blandingen puttes i vandet sammen med sukker, æg, salt og kardamomme.

4

Nu skal der æltes til det er en glat dej. Det kan godt tage lidt tid.

5

Lad dejen hæve i 30 min.

6

I en bradepande ligges der bagepapir og dejen spredes ud.

7

Lad den hæve 30-45 min.

8

Imens kan du lave fyldet til brunsvigeren.

9

I en lille gryde puttes smør, brunfarin, kanel og kardamomme.

10

Varm det op ved svag varme og lade det køle af inden det skal på dejen.

11

Ovnen tændes på 180.

12

Brug fingrene til at lave en masse små huller i dejen og hæld fyldet oven på.

13

Bag kagen i 20 min.

Noter

Alt efter hvor store dine æg har været kan det være der skal tilføjes mere mel. Det er helt klart det nemmeste at lave dejen i en røremaskine.

Hvis du laver min brunsviger så ville jeg blive glad hvis du tog et billede og taggede mig på Instagram/Pinterest/Facebook.

Hvis du deler dit billedet og tagger mig, deler jeg gerne dit billede på min story.

Tak fordi du gad at læse med 🙂

Hvis du deler mit indlæg / opskrift vil du gøre mig så glad og det er bare et lille klik.

Med venlig hilsen

Kathrine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close
Norsmor© Copyright 2022. All rights reserved.
Close
To the moon