7 tips til køkkenhaven

Køkkenhaven er en fantastisk måde at dyrke friske grøntsager og krydderurter på egen hånd. Det er en sjov og givende aktivitet, som kan give en følelse af tilfredsstillelse og selvforsyning. At dyrke sin egen mad kan også være en økonomisk fordelagtig løsning, da det kan reducere ens udgifter til indkøb af friske grøntsager og krydderurter. Men det tager også lidt tid og der kan være lidt opstartsinvesteringer der skal laves.

Vi startede med disse højbede men er i fuld gang med at udskifte dem til lærketræshøjbede.

Køkkenhaven
Min køkkenhave sensommer sidste år. Den er helt fyldt med græskar.

Før du starter med at dyrke din egen køkkenhave, er det vigtigt at overveje nogle grundlæggende faktorer, som vil påvirke resultatet af din have. Først og fremmest skal du finde det rigtige sted i din have. Det er bedst at finde et område, der får mindst seks timers sollys om dagen, og som har god dræning. Hvis du vælger et sted med for meget skygge eller dårlig dræning, kan det forhindre dine planter i at vokse ordentligt og kan også tiltrække skadedyr og sygdomme.

Når du har fundet det rigtige sted, er det vigtigt at forberede jorden korrekt. Du kan tilføje kompost eller gødning til jorden for at forbedre dens struktur og næringsindhold. Du kan også teste jorden for at se, om der mangler nogle vigtige næringsstoffer, som dine planter har brug for. Hvis jorden mangler næringsstoffer, kan du tilføje dem ved at bruge kompost eller gødning.

Min køkkenhave står i den sydligvendte del af haven og jeg har min egen kompost. Jeg tager det meste grøntsagsaffald fra køkkenet og smider i. Æggeskaller kommer også i. Kaffegrums. Hvert forår får køkkenhaven en ordentlig omgang fra komposten.

Jeg laver også min egen gødning med brændnælder og vander med det henover sommeren. Hvis du vil spare penge på vand kan en regnvandstønde også anbefales.

køkkenhaven - tomater
Tomater i drivhuset

Når jorden er klar, kan du begynde at plante dine frø eller planter.  Hvornår jorden er klar kommer lidt an på dine planter. Jeg plejer at tjekke jordtemperaturen (jeg har lagt et link her til et sted du kan tjekke jordtemperaturen lokalt hos dig) inden jeg planter ud. Du kan vælge at plante direkte i jorden eller i potter / krukker, hvis du har en mindre have eller en balkon. Det er vigtigt at plante dine frø eller planter i den rigtige dybde og med den rigtige afstand. Hvis du planter for dybt, kan det forhindre dine frø i at spire, og hvis du planter for tæt, kan det føre til konkurrence om ressourcer og mindre vækst. Læs altid bag på pakken af dine frø.

Det kan også være en fordel at starte med at forspirre dine grøntsager. Vi bor jo lidt koldt. Du kan sagtens have tomater udenfor i dk men hvis du skal nå at få mange tomater vil det være en god ide at starte før indendørs.

køkkenhaven
Mine tomater, agurker og græskar bliver forspiret i marts.

Du kan dyrke mange forskellige typer grøntsager og krydderurter i din køkkenhave, afhængigt af dine personlige præferencer og klimaet i dit område. Nogle af de mest populære grøntsager til køkkenhaven inkluderer tomater, salat, agurker, radiser, gulerødder, løg og squash. Krydderurter som basilikum, timian, persille, dild og koriander er også gode valg, da de kan bruges til at krydre mange forskellige retter og koster en del at skulle købe hele tiden.

I min have synes jeg det fedeste er at have ting man ikke kan købe i supermarkedet, f.eks. mange forskellige farvet gulerødder og tomater. Det synes jeg er sjovt. Når jeg kommer på mit arbejde med en kæmpe skål forskellige tomater, er alle lige forbi for at smage de forskellige og finde dem de bedst kan lide.

At dyrke din egen køkkenhave kræver en vis mængde arbejde og opmærksomhed. Der skal vandes, luges, klippes og prikles. At starte en køkkenhave kan virke skræmmende for nogle, især hvis du ikke har erfaring med havearbejde. Her er nogle tips til at hjælpe dig med at komme i gang:

  1. Vælg det rigtige sted: Du skal vælge et sted i din have, der modtager mindst seks timer direkte sollys om dagen. Det skal også være et sted, der er let at nå, så du kan vande og pleje din have regelmæssigt. Ellers får du store armmuller af at løfte vandkanden.

  2. Planlæg din have: Før du begynder at plante, skal du lave en plan for din have. Tænk over, hvilke grøntsager du vil dyrke, hvor meget plads de vil tage, og hvordan de vil blive arrangeret. En god idé er at tænke på, hvilke grøntsager du kan lide at spise, og hvad der vil vokse godt i dit klima. Her kunne companion / ledsager planter være en mulighed. Ledsager planter er planter der hjælper hinanden.

  3. Forbered jorden: God jord er afgørende for en sund have. Fjern alt ukrudt og rive jorden for at løsne den. Tilføj kompost eller anden organisk materiale for at forbedre jordstrukturen og give planterne næringsstoffer. Du kan også teste jordens pH-værdi for at sikre, at den er i det rette område for de planter, du vil dyrke.

  4. Vælg de rigtige planter: Vælg planter, der vil trives i dit klima og jordtype. Du kan købe frø eller plantestartere fra dit lokale planteskole eller havecenter. Hvis du er nybegynder, kan det være en god idé at starte med nemme grøntsager som tomater, salat, radiser og krydderurter.

  5. Vanding og gødning: Grøntsager har brug for regelmæssig vanding for at vokse og trives. Hold øje med jordens tørhed, vand og mere i varmt vejr. Du kan også tilføje en organisk gødning for at give planterne ekstra næring.

  6. Beskyt dine planter: Hold øje med skadedyr og sygdomme og reager hurtigt, hvis du ser tegn på problemer. Du kan bruge naturlige metoder som insektsæbe eller neemolie for at holde skadedyr væk. Hold også din have ren og fjern døde blade eller planter, da de kan tiltrække skadedyr og sygdomme.

  7. Høst dine grøntsager: Når dine grøntsager er klar til høst, skal du plukke dem regelmæssigt for at stimulere yderligere vækst. Du kan også tage nogle frø og gemme dem til næste år.

Hvis du synes det er lidt voldsomt så start med lidt krydderurter i potter også efterfølgende kan du jo udvide. Hvis hele delen med frø er lidt for meget, så har rigtig mange plantecentre og supermarkeder planter der kan plantes direkte ud. Det er også en god måde at komme i gang.

køkkenhaven høst
Lidt sommer høst fra køkkenhaven.

Håber dette kan være med til at hjælpe dig på vej med en køkkenhave.

Mvh

Kathrine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close
Norsmor© Copyright 2022. All rights reserved.
Close
To the moon